Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Για την ψυχολογία της αποφυγής των σχέσεων με τους άλλους...

Τα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης (βλεπε fb) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν την κατ' ουσία σχέση με τους άλλους.
Η δημιουργία μιας κατ' ουσίαν σχέσης με έναν άλλο άνθρωπο πλήττει καίρια την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και της αυταρέσκειας, στην οποία οι πιο πολλοί από μας, συνειδητά & ασυνείδητα, στοχεύουμε.
Οι περισσότεροι -όχι μόνο αρκούνται, αλλά- ασυνείδητα επιδιώκουν, -με τίμημα την σε βάθος αυτογνωσία και την ανάδυση των κρυμμένων τους δυνατοτήτων- επιφανειακές και αναλώσιμες σχέσεις με τους άλλους.
Στοχεύουν και τέρπονται από το λίγο, αφού λίγες θεωρούν τις δυνάμεις τους, λίγη διάθεση έχουν να επενδύσουν στο άγνωστο, και ακόμα λιγότερο έχουν επίγνωση του φόβου τους μπροστά στην εγγυημένη ανατροπή της αυτοεικόνας τους, για την διασφάλιση της οποίας έχουν χτίσει το βασικό πλέγμα των διαπροσωπικών τους δεσμών.
Η κατ' ουσίαν σχέση με τον άλλον σε εκθέτει στον «κίνδυνο» να αντικρίσεις λιγότερο οικείες πλευρές του εαυτού σου, τις οποίες θέλεις συνήθως να αποφύγεις με κόστος την αποκάλυψη της κρυμμένης σου ζωτικότητας και δύναμης.
Έχεις χρόνια αγωνιστεί για να χτίσεις ένα πλαίσιο αντίληψης & διάδρασης που αναπαράγει την εσωτερική φτώχεια, ενώ ασυνείδητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενδοψυχική επανάσταση, αναδεικνύοντας την όποια κρίση στη ζωής σου ως την μοναδική ελπιδοφόρα συνθήκη για την εκχέρσωση κι ανατροπή του αμετακίνητου και δυσλειτουργικού σου εαυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου