Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ψυχοθεραπεία: Μάθε να βλέπεις τον άλλον...

Εκτός από τον «σκληρό δίσκο» , τον εαυτό σου, και τις απεριόριστες του δυνατότητες και προοπτικής αυτοανακάλυψης, υπάρχουν και πολλά software, «μαλακοί δίσκοι» στους οποίους είναι καταγεγραμμένο το ρεπερτόριο των επιμέρους προσωπείων σου, δηλαδή των συστημάτων των ρόλων που από μικρός καλείσαι να εκδραματίσεις μέσα στις σχέσεις σου.
Μες το «προγραμματισμό» σου εκτός από την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου, εκτός από την δική σου ακολουθία και ρεπερτόριο στάσεων και συμπεριφορών, έχεις εντάξει και αυτές των άλλων!
Μέσα στην προσπάθειά σου να ελέγξεις το σύνολο των εκδοχών και των προοπτικών μιας σχέσης, ώστε καμιά δυνατότητα να μην ξεφύγει από τον έλεγχό σου, έχεις εγκλείσει στο software της ψυχικής σου στάσης και το πώς ο άλλος, ο εταίρος της σχέσης θα αντιδράσει σε αυτό που η ίδια αντιλαμβάνεσαι ως αυτοεικόνα σου!
Αυτό κανονικά έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και ο άλλος στο προσχέδιό σου, και να μην δεις ποτέ την δική του, ανεξάρτητη θέση και αντίδραση σε σένα.
Σε μεγάλο λοιπόν βαθμό ο «άλλος» δεν υπάρχει, αφού είναι ενταγμένος στο περίπλοκο σύστημα των προβολών σου. Κι αν υπάρχει, δεν το επιτρέπεις ποτέ να τον δεις, όπως αυτός είναι, αφού η ανεξάρτητη από την πρόβλεψή σου γι αυτόν παρουσία θα θέσει σε κίνδυνο το οικοδόμημα της χρόνιας αυτοεικόνας σου!
Όμως ευτυχώς! Πρώτον, συνήθως μέσα από την ψυχοθεραπεία, η αυτοεικόνα σου αναπροσαρμόζεται στα νέα αιτήματα που θέτεις για την ζωή σου. Και μαζί της αλλάζουν και προσαρμόζονται οι προσδοκίες σου από τους άλλους.
Κατά δεύτερον, ο άλλος ανεξάρτητα από τις προβολές μας- είναι πάντα απρόβλεπτος, μοναδικός και –σε κάποιον ανεξάρτητο βαθμό- επιλέγει διαφορετικά πράγματα απ’ αυτά που εμείς περιμένουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου